Curriculum Vitae top

Molnár László

  • Az oldal nyomtatása pdf-be
  • Webes nézet

Java fejlesztő

lacimol.hu Jelenleg a PPULab-nál dolgozom Java fejlesztőként. Elsősorban webes alkalmazások szerver- és kliensoldali implementációján dolgozom. Munkaidőn kívűl az Audio Schedule Manager mobilos alkalmazást fejlesztem Android alatt és a Testbirds-nél tesztelgetek. Az aktuális fejlesztésekkel kapcsolatban néhány blogot is írok, ha időm engedi. Munkával kapcsolatban a LinkedIn-en keresztül érhetsz el.

Könyvek

Java-fejtörők
[ 2017. ]
Java-fejtörők
Joshua Bloch - Neal Gafter

Bloch és Gafter ezúttal a Java programozási nyelv és központi könyvtárai rejtélyeiben merülnek el. A fejtörők többségét a szerzők egy-egy rövid program formájában mutatják be, amelynek a viselkedése ellentmond a látszatnak. Ki tudjuk találni, mit csinálnak ezek a programok?

A legtöbb fejtörő ismert, az IDE által kiszűrt vagy sosem használt kód miatti problémákat boncolgat. A könyv fele kép, a másik felének 10-20%-a érdekes.


A Google titok
[ 2016. ]
A Google titok
Laszlo Bock

A világ egyik legsikeresebb vállalata kizárólag a legjobbakat keresi, és hogy megtalálja őket, képes akár új szabályokat is teremteni a munka világában.

HR könyv, ami elsősorban a munkaerő toborzásáról és megtartásáról szól. Programozói szempontból az algoritmusok fontoságának hangsúlyozása lehet érdekes.


Java 8 Lambdas
[ 2016. ]
Java 8 Lambdas
Richard Warburton

If you're a developer with core Java SE skills, this hands-on book takes you through the language changes in Java 8 triggered by the addition of lambda expressions. You'll learn through code examples, exercises, and fluid explanations how these anonymous functions will help you write simple, clean, library-level code that solves business problems.

Gyors áttekintés a lambdáról, a stream-ekről és a funcionalis programozás alapjairól.


Android-alapú szoftverfejlesztés
[ 2015. ]
Android-alapú szoftverfejlesztés
Ekler Péter, Fehér Marcell, Forstner Bertalan, Kelényi Imre

A könyv elején a mobilpiac aktuális állapota és az Android platform története jelenik meg, ezt az Android különféle technológiáinak ismertetése követi. Megismerhető az Android platform szerkezete, az alkalmazáskomponensek szerepe, illetve részletesen megismerhető a felhasználói felület készítése, valamint olyan technikai részletek, mint a komponensközi kommunikáció, a perzisztenciatámogatás, a helymeghatározás és a térképkezelés, az alacsony és a magas szintű hálózati kommunikáció, valamint a kapcsolódó technikák, a multimédia-kezelés, a személyes adatok kezelése, az Android szolgáltatásmodellje, a szenzorok támogatása, sőt a natív programozás is.

Nagyon jó kezdőkönyv, gyorsan átolvasható.


Implementing Domain-Driven Design
[ 2014. ]
Implementing Domain-Driven Design
Vaughn Vernon

For software developers of all experience levels looking to improve their results, and design and implement domain-driven enterprise applications consistently with the best current state of professional practice, Implementing Domain-Driven Design will impart a treasure trove of knowledge hard won within the DDD and enterprise application architecture communities over the last couple decades.

Gyakorlati példák a DDD-vel.

DDD

Domain-Driven Design: Tackling Complexity in the Heart of Software
[ 2014. ]
Domain-Driven Design: Tackling Complexity in the Heart of Software
Eric Evans

Readers learn how to use a domain model to make a complex development effort more focused and dynamic. A core of best practices and standard patterns provides a common language for the development team.

Elméleti áttekintő a DDD-ről.

DDD

Agyhullám: Java
[ 2013. ]
Agyhullám: Java
Kathy Sierra, Bert Bates

Megtanulhatod belőle a nyelv alapjait, valamint az általánosított programozás, a szálkezelés, a hálózatkezelés és az elosztott programozás csínját-bínját - közben pedig még egy torpedójátékot és egy hálózati dobgépet is építhetsz.

Nagyon jó kezdőkönyv, játékos gyakorlatokkal. A legjobban a generikusok leírása tetszett.


Apache Tomcat 7 Essentials
[ 2013. ]
Apache Tomcat 7 Essentials
Tanuj Khare

Readymade solution for web technologies for migration/hosting and supporting environment for Tomcat 7. Tips, tricks, and best practices for web hosting solution providers for Tomcat 7. Content designed with practical approach and plenty of illustrations.

Tomcat 7 alapok. Ha éles üzemben használtál már 5.5-ös feletti Tomcat-et, akkor csak nagyon kevés új infot ad.


Hatékony Java
[ 2013. ]
Hatékony Java
Joshua Bloch

Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnék megismerni a Java programozási nyelv mélyebb rétegeit, hogy világosabb, kevesebb hibát tartalmazó és robusztusabb újrahasznosítható kódot írhassanak. A Hatékony Java második kiadása hetvennyolc alapvető programozási szabályt ír le. Ezek működő, a gyakorlatban kiválóan bevált megoldások, melyek segítségével bátran szembenézhetünk a nap mint nap felmerülő programozási kihívásokkal.

Hasznos tippek a hatékonyabb Java kódhoz. Alapvetően jó, de néhol elveszik a részletekben, máshol pedig kevés a gyakorlati mintakód. Jó dolog, hogy sok helyen megmaradtak az angol kifejezések is.


Practical JIRA Plugins
[ 2013. ]
Practical JIRA Plugins
Matthew B. Doar

This book uses detailed examples to clarify some of the more confusing aspects of JIRA plugins, and serves as an ideal supplement to the extensive documentation already available. In this concise book, software toolsmith Matt Doar - the author of Practical JIRA Administration - shows you how to create and maintain your own JIRA plugins to meet the specific needs of a project.

Inkább jegyzet, mint könyv (112 oldal). Indulásnak jó, de sok információ egyezik a JIRA hivatalos tutor oldalával. A könyv olvashatóbb, sokkal jobban struktúrált.


Implementációs minták - 77 szoftverminta
[ 2013. ]
Implementációs minták - 77 szoftverminta
Kent Beck

Feltárja előttünk, hogyan hozhatjuk meg hatékonyan kritikus döntéseinket. Az eredmény: egyszerűbb, világosabb, szervezettebb és költséghatékonyabb kód. Beck 77, a mindennapi programozásban rendkívül hasznos mintát gyűjtött össze, amelyeket nem mellőzhetünk, ha beszédes kódot akarunk írni. A minták a fejlesztés számos aspektusát felölelik.

Hasznos lehetne (főleg kezdőknek), de kevés a példa és inkább egy áttekintést ad arról, hogy milyen dolgoknak érdemes utánanéznünk más könyvekben.


Túlélőkönyv programozóknak
[ 2013. ]
Túlélőkönyv programozóknak
Robert C. Martin

A kötet tele van gyakorlati tanácsokkal, az egy-egy munkához szükséges idő megbecslésétől a kódoláson keresztül az újratervezésig és a tesztelésig, de nem pusztán a technikáról szól: sokkal inkább a hozzáállásról. Martin megmutatja, hogyan lehet a szoftverfejlesztést becsülettel, önbecsüléssel és büszkeséggel megközelíteni; hogyan kell jól és tisztán dolgozni; őszintén kommunikálni, becsülni és nehéz döntéseket meghozni; és megérteni, hogy a szaktudással együtt jár a cselekvés felelőssége is.

A könyv inkább szól a munkához való hozzáállásról, az ügyfélhez és a munkáltatóhoz való munkavállalói viszonyról, mint a programozásról. A könyv első része és a vége nagyon olvasmányos és motiváló (1-4 és 9-14 fej.), de a TDD súlykolós középső rész szerintem kicsit erőltetett (5-8 fej).


Refactoring to patterns
[ 2012. ]
Refactoring to patterns
Joshue Kerievsky, Addison-Wesley

This book introduces the theory and practice of pattern-directed refactorings: sequences of low-level refactorings that allow designers to safely move designs to, towards, or away from pattern implementations. Using code from real-world projects, Kerievsky documents the thinking and steps underlying over two dozen pattern-based design transformations.

Az agilis fejlesztés és a tervezési minták kapcsolata. Az első refaktor könyv, ami kiemelten kezeli az over-engineering problémáját. Ez máris egy jó pont. Ilyen minták pl: creation methods (konstruktor átalakítás), compose method (logika kiemelés), null object (null kezelés egységesítése)


Core J2EE Patterns
[ 2012. ]
Core J2EE Patterns
Alur, Deepak - Cupri, John - Malks, Dan, Prentice Hall

Expert consultants from the Sun Java Center have identified powerful J2EE design patterns that lead to applications with superior performance, scalability, and robustness. This book brings those design patterns together, sharing Sun's best practices for development with Java Server Pages (JSP), Servlets, EJB, and other J2EE technologies.

Jól és áttekinthetően magyaráz. A weben is elérhető minta katalógust mindenképpen érdemes átnézni: http://www.corej2eepatterns.com/images/CJP2Catalog.gif


Tiszta kód – Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve
[ 2012. ]
Tiszta kód – Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve
Robert C. Martin, Kiskapu

Martin és kollégái az Object Mentor cégnél összefogtak, hogy az agilis programfejlesztés legjobb "menet közbeni" kód-kitisztítási eljárásait egy olyan könyvben gyűjtsék össze, amely felruház minket mindazokkal a szakmai erényekkel, amelyek révén jobb programozóvá válhatunk – de csak akkor, ha mi is teszünk érte.

Nem rossz, de a "Refactoring - Kódjavítás újratervezéssel" könyv majdnem ugyanerről szól, csak áttekinthetően és jobban magyaráz.


Java 2 Útikalauz Programozóknak 5.0
[ 2012. ]
Java 2 Útikalauz Programozóknak 5.0
Nyékyné Gaizler Judit, ELTE

A könyv elsősorban a számítástechnika és informatika területén dolgozó szakemberek, valamint a felsőfokú tanulmányaik keretében ezekkel a témakörökkel foglalkozó egyetemi és főiskolai hallgatók munkáját szeretné megkönnyíteni, illetve lehetővé tenni.

Áttekintőnek jó, de nagyon tankönyvszerű, kicsit száraz.


Refactoring - Kódjavítás újratervezéssel
[ 2011. ]
Refactoring - Kódjavítás újratervezéssel
Martin Fowler, Kiskapu

Hosszú évek alatt aztán a meglevő de rosszul megtervezett kódok javításának egész komoly fegyvertára, gyakorlatilag metodológiája alakult ki, amit a javításra kárhoztatott fejlesztők dolgoztak ki az egyes esetek általánosításával. Ezen módszerek összessége annyira bevált a gyakorlatban, hogy a programok újrafejlesztése vagy hatékonyítása saját nevet is kapott, s az angol szakirodalomban refactoring néven ismert.

Rengeteg jó ötlet, néhány apró túlzás. Ajánlott olvasmány minden fejlesztőnek.


Google Web Toolkit alkalmazások
[ 2011. ]
Google Web Toolkit alkalmazások
Ryan Dewsbury, Kiskapu

A Google Web Toolkit alkalmazások olyan kalauz, amelyből mindent megtudhatunk, ami ahhoz szükséges, hogy webfejlesztőként kivételes felhasználói élményt nyújtó, szolgáltatásokban gazdag webalkalmazásokat készítsünk.

Alapnak jó, de 2011-ben már elavult volt. Jó lenne egy újabb verzió.

GWT

Szoftverfejlesztés Java EE platformon
[ 2010. ]
Szoftverfejlesztés Java EE platformon
Imre Gábor, Szak Kiadó

A könyv két nagyobb részre tagolódik. Először a Java Enterprise Edition legfontosabb technológiáit mutatjuk be (Java EE 5). A fejezetek második fele az alkalmazásfejlesztés különféle kérdéseihez kapcsolódó jótanácsokat tartalmaz. Itt kapnak helyet a biztonsági és naplózási megfontolások, a szoftver életciklusához elengedhetetlenül hozzátartozó tesztelés automatizált megoldása, végül az integráció lehetőségei Java EE alkalmazások és más rendszerek között.


PL/SQL programozás - Alkalmazásfejlesztés Oracle 10 g-ben
[ 2010. ]
PL/SQL programozás - Alkalmazásfejlesztés Oracle 10 g-ben
Gábor András, Juhász István, Panem

A könyv a PL/SQL lehetőségeit tárgyalja, kiemelt módon kezelve az alábbi területeket: a PL/SQL utasításai, SQL-utasítások használata PL/SQL-ben, kivételkezelés, kurzorok és kurzorváltozók, tárolt alprogramok és csomagok, kollekciók, triggerek, objektumrelációs eszközök, natív dinamikus SQL.


JAVA és XML
[ 2006. ]
JAVA és XML
Brett McLaughlin, Kossuth

Ez az első könyv, amely tárgyalja a DOM specifikáció (DOM Level 2) és a SAX API (SAX 2.0) legújabb változatát; továbbái a JDOM-ot, egy új API-t, ami könnyebbé teszi a Java alkalmazások számára az XML kezelését. A könyv tartalmazza a SAX 2.0, a DOM Level 2 és a JDOM 1.0 gyors referenciáit is.

XML

Reguláris kifejezések mesterfokon
[ 2006. ]
Reguláris kifejezések mesterfokon
Jeffrey E. F. Friedl, Kossuth

A reguláris kifejezéseket használó programozók hatékony szövegmanipuláló eszközzel dolgoznak, segítségével igen bonyolult műveleteket végezhetnek a karakterláncokon. A kötetből megtudható, hogyan lehet kihozni a legtöbbet az olyan programozási nyelvekből, amelyek támogatják a reguláris kifejezések használatát.


Programozás élesben C#
[ 2005. ]
Programozás élesben C#
Sipos Marianna, InfoKit

A kötet a .NET Windows alkalmazások fejlesztését mutatja be C# programozási nyelven. A könyv címében szereplő `élesben` nemcsak a C# nyelv angol fordítására utal, hanem arra is, hogy a programozást nem feltétlen kell a kézzel begépelt kód, és a fekete- fehér konzolos képernyő világában kezdeni.


Alkalmazásfejlesztés a Unifield Modeling Language szabv. jelöléseivel
[ 2005. ]
Alkalmazásfejlesztés a Unifield Modeling Language szabv. jelöléseivel
Vég Csaba, Logos

A könyv szabványossá vált objektumorientált vizuális modellező nyelv, az UML ( Unified Modeling Language) jelöléseit ismerteti, valamint egy olyan egyszerű, mégis hatékony módszert, amellyel alkalmazásainkat többéves tapasztalat nélkül is gyorsan kifejleszthetjük. A tartalom három fő részre osztható: jelőlés, osztály diagramm, további diagrammok.

UML

Objektumorientált alkalmazásfejlesztés
[ 2005. ]
Objektumorientált alkalmazásfejlesztés
Raffai, Kovács, Novadat

Az Olvasó nem fog unatkozni, ha a jelen szakkönyvet tanulmányozva szeretné elsajátítani a fejlesztéshez szükséges gyakorlati ismereteket, hiszen az esettanulmány fejlesztésében résztvevők hagytak munkát az Olvasónak is.

UML, OO

J2EE Útikalauz Java programozóknak
[ 2004. ]
J2EE Útikalauz Java programozóknak
Nyékyné Gaizler Judit, ELTE

"Mi a könyvet az alapvető Java nyelvi ismeretekkel már rendelkező és a J2EE iránt érdeklődő olvasóknak szánjuk. Továbbá feltételezzük az Olvasóról, hogy rendelkezik alapvető weblapkészítési ismeretekkel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy alapszinten ismeri a HTML lapleíró nyelvet."

Áttekintőnek jó, de nagyon tankönyvszerű, kicsit száraz.


JavaServer Pages: A kiszolgálóoldali Java-fejlesztők kézikönyve
[ 2003. ]
JavaServer Pages: A kiszolgálóoldali Java-fejlesztők kézikönyve
Hans Bergsten, Kossuth

A JavaServer Pages című kötet részletesen megismerteti az olvasót a JSP új és izgalmas világával. Bemutatja, hogy a Java szervletek teljesítményére építve miként hozhatók létre hatékony és sokcélú webalkalmazások. Leírja, hogyan használható az Apache Tomcat kiszolgáló, és részletesen ismerteti a JSP szintaxisát, a szkript elemek használatát, a hibák kezelését, az adatbázisok elérését, a felhasználók hitelesítését, a weboldalak személyre szabását, lokalizálását és az XML-lel való együttműködést.

Sok hasonlóság van a szervletes könyvvel, de a JSP-nek túl sok feladatot tulajdonít, ami nem annak dolga lenne.


Java Szervletek Programozása
[ 2002. ]
Java Szervletek Programozása
Jason Hunter, Kossuth

A Java szervletek programozása című könyv elmagyarázza, miként használhatók a szervletek nagy teljesítményű, interaktív web alkalmazások készítéséhez. Az olvasó behatóan megismerheti, hogyan hozhatók létre dinamikus HTML oldalak, XML dokumentumok, WAP-os és multimédiás tartalmak, tanulmányozhatja az integrált menetkövetést és az adatbázisok hatékony kezelését.

Nagyon jó könyv a szerver oldali Java programozás elkezdéséhez.


Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA II. kötet
[ 2002. ]
Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA II. kötet
Angster Erzsébet, 4 Kör

A könyv első kötetének célja az objektumorientált tervezés, valamint a Java nyelv és osztálykönyvtár filózófiájának és alapelemeinek megismerése konzolos környezetben. A Java osztálykönyvtár rendkívül bonyolult és szerteágazó, annak mindössze egy kis töredékét fogjuk itt megismerni.

Swing alapok, iskolai tankönyv a GDF-en.


Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA I. kötet
[ 2002. ]
Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA I. kötet
Angster Erzsébet, 4 Kör

A könyv első kötetének célja az objektumorientált tervezés, valamint a Java nyelv és osztálykönyvtár filózófiájának és alapelemeinek megismerése konzolos környezetben. A Java osztálykönyvtár rendkívül bonyolult és szerteágazó, annak mindössze egy kis töredékét fogjuk itt megismerni.

Nagyon jó a Java és OO alapokhoz, iskolai tankönyv a GDF-en.

J2SE, OO

Programozási feladatok és algoritmusok Turbo C és C++ nyelven
[ 2000. ]
Programozási feladatok és algoritmusok Turbo C és C++ nyelven
Benkő László, Benkő Tiborné, ComputerBooks

A szerzok feltételezik, hogy az Olvasó valamilyen szinten már tisztában van a C programozási nyelv szintaktikájával. A feladatgyujteményhez elotanulmányként a Programozzunk C nyelven - kezdoknek, középhaladóknak címu könyvet ajánljuk, melynek bizonyos fejezeteire a feladatmegoldások közben is hivatkozunk.

Főiskola előtti olvasmány. Sajnos az OO-t nem magyarázza túl.

OO

Programozzunk C nyelven!
[ 2000. ]
Programozzunk C nyelven!
Tóth, Benkő László, Benkő Tiborné, ComputerBooks

A "Programozzunk C nyelven!" című könyv elsősorban azok számára íródott, akik most kezdenek ismerkedni a programozási nyelvek "angoljának" nevezhető C nyelvvel.

Főiskola előtti olvasmány. A C-64 és az Amiga programozása után az első lépések az IDE és a C felé. Azóta 2 újabb kiadást is megélt.


Elérhetőség

lacimol@gmail.com
Curriculum Vitae bottom